topolq

topolq

napisano: 2 lata temu

status użytkownika: Belfer(R)
postów 95

Ekrany 360 stopni już w produkcji!

post# 219

W odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów firma Shenzhen Dicolor Optoelectronics Co., Ltd. Wprowadziła do produkcji Telebimy obwodowe składające się z 13 do 15 kabin tworzących pojedynczy pierścień – sekcję ekranu.  Można, więc sobie wyobrazić wieżę o wysokości 1 piętra gdzie obraz jest widoczny ze wszystkich stron. To ciekawe rozwiązanie pokonuje przeszkodę, jaką było dotychczas takie ustawienie ekranu by odbiór był najlepszy na kierunku największego natężenia ruchu odbiorców w zatłoczonych centrach handlowych czy miejski. Pojedyncza kabina operuje na rozdzielczości 48×32 pitch-y realnych, co przy zastosowanej w konstrukcji technologii virtual pixel daje nam rozdzielczość pierścienia 1248×64.  Niestety jeszcze nie mamy informacji co do ceny pojedynczej sekcji.

Ciekawe rozwiązanie.

Ekrany 360 stopni już w produkcji!

profesjonalnie ma być !
  1. hawk

hawk

status użytkownika: student(O)
    postów 143
    post# 222

Ciekawe rozwiązanie tylko jak na takie coś przygotowywać spoty? Pewnie musi to być bardzo nietypowa rozdzielczość. Poza tym należy wziąć pod uwagę budowanie takiego spotu, aby był czytelny z każdej strony. A nie grafika z jednej a hasła z drugiej, lub rozciągnięty napis na całej długości tak, że nie jesteśmy go wstanie przeczytać. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem, jakie tu widzę to powielanie tego samego obrazu w poziomie np x 4.

poluje na kampanie reklamowe i produkcję ciekawych spotów
  2. topolq

topolq

status użytkownika: Belfer(R)
    postów 95
    post# 224

a ja widzę to inaczej. Wyobraź sobie hawk, że emitujemy reklamy pionowe, kiedy patrzysz na taki pierścień to ok 1/3 emitowanego ekranu na całym obwodzie jest czytelna, niezniekształcona i nazwijmy to "odbiorcza" z każdej strony. Podzielmy, więc emitowany obraz na 3 części po ok 400 pixeli szerokości każdy i w każdym z obszarów puszczamy coś innego. Po zakończeniu spotu zmienia on pozycję i jest emitowany jeszcze raz. Czyli każda reklama była by puszczana 3 krotnie tylko na innej pozycji na obwodzie ekranu. To by było naprawdę niezłe. Teraz dodajmy jeszcze jakiś fajny efekt przechodzenia reklam na inne kolejne pozycje na obwodzie i mamy bajer nie z tej ziemi. A teraz dajmy reklamy w stopce albo w główce ekranu o rozmiarach baneru np. 750px i mamy czwartą reklamę emitowaną na całym obwodzie.

Pozdrawiam

3. hawk

hawk

status użytkownika: student(O)
    postów 143
    post# 225

Takie rozwiązanie jak opisujesz to już prędzej. 3 Czy 4 podziały - możliwości jest na pewno więcej niż na jednym płaskim. Wszak czy inaczej, aby wykorzystać w pełni możliwości takiego narożnika musiał by być on usytuowany w specjalnych miejscach, centralnie na rondzie lub na środku deptaków z bocznymi drużkami czy placami. Ew. kombinacje koła 90, 180 stopni lub mniejsze łuki poszczególnych elementów i możliwość dopasowania takiego nośnika do różnych krzywizn budynków. Widać, że technologia się rozwija, ciekawe, kiedy wprowadzą możliwość oglądania na ledach obrazów 3D tak, aby było wrażenie wychodzenia obrazu. Technologii raczej zmierza w tym kierunku, aby obraz był coraz bardziej namacalny tak, aby widz jak najbardziej uczestniczył w akcji. Myślę, że to kwestia czasu skoro już mamy tak wspaniałe produkcje w tej technologii jak Avatar.

4. ppilas

ppilas

status użytkownika: Belfer(TR)
    postów 575
    post# 226

Moim zdaniem - to jest super!!! Myślę jednak ,że największe szanse mają textówki - czyli litery obracające się w koło. Nie marzę nawt o rondzie - bo tam sprawdziło by się na 100% - ale pewnie też o 100% wzrosły by kolizje i wypadki. Widzę to jednak jako słup ogłoszeniowy - gigant - gdzie montowane były by plakaty które bardzo powoli tzn ok 1 raz na min moze 2 powoli zmieniało by położenie. Musimy pamiętaźć ,że rynek plakatów jest nienaruszony - więc jest z czym powalczyć. Mam tego przykład - np. kabaret wybierając się do miasta na występ zleca projekt, druk obklejenie i wynajem miejsc - pomyślmy czy nie było by to alternatywą i z pewnością bardziej zauważalne - pozostaje jednak pytanie czy mozna umieścić to na wysokości wzroku - czy po prostu nie zostanie rozwalone przez pijaczka, lub kibica nie zadowolonego z wyniku meczu.

Jednak moim zdaniem ma wielką przyszłość - sam się zastanawiam. Niestety nie znam kosztów ,ale sądzę ,że tanio nie bedzie - dla tekstówek jest alternatywa ledgo360 - coś nazwa bardzo zblizona do mojej pokrewnej firmy to nie mam z nimi nic wspólnego - ostatnio znalazłem na youtube

wszystko co nas otacza ma sens, tylko jeszcze nie wiemy jaki - choć z dnia na dzień....
  5. LEDsc

LEDsc

status użytkownika: gimnazjalista(T)
    postów 31
    post# 227

Paweł dobrze, że napisałeś, bo zaraz by było, że ledbord jest w łapach Shenzhen

nie ma problemu aby stało na wysokości oczu - pewna firma, która masowo produkuje rzeczy dla AMS-a ma w swojej ofercie słup ogłoszeniowy podświetlany, obracany, który z zewnątrz jest osłonięty walcową taflą szkła hartowanego - ogólny koszt całości ok. 70.000 zł netto

ja o tym okrągłym już daaawno myślałem... fajna rzecz...

ja osobiście podzieliłbym to na 4 części i powolutku obracał ekran... albo wyświetlał bym jedną firmę jako jeden spot na całości, a tekst "fruwałby" dookoła...

6. angefu

angefu

napisano: 1 rok temu

status użytkownika: profesjonalista(O)
    postów 310
    post# 928

Ekrany w kształcie pierścienia 360 stopni były produkowane już w 2006 roku przez firmę unilight, konstrukcja bardzo podobna do tej na zdjęciach. Szkoda że nie da się tu zamieszczać plików wideo. Mam doskonały video klip z ledowej butelki coli.

Człowiek który popełnił błąd i go nie poprawił popełnia kolejny błąd.
  7. ppilas

ppilas

napisano: 1 rok temu

status użytkownika: Belfer(TR)
    postów 575
    post# 929

Można wkleić link ze znacznikami [video] [/video], ale widzę,ze to robi kłopot, więc już robimy "wstawiacz"

Odpowiedz

Musisz się zalogować, aby móc pisać.